Google

28 Eylül 2008 Pazar

BAYRAM MESAJLARI

Bayramlar, dargınlıkların unutulduğu, insanların barıştığı, kardeşçe kucaklaştığı günlerdir. Bayramlar, milli ve dini duyguların, inançların, örf ve adetlerin uygulandığı bir toplumda millet olma şuurunun şekillendiği, kuvvetlendiği günlerdir. Sevgi dolu ve huzurlu nice bayramlar geçirmek dileğiyle...



Dostluğu, sevgiyi ve geleceği... Aşımızı, ekmeğimizi, soframızı... Hüznümüzü, acımızı, yalnızlığımızı paylaştığımız; birlik ve beraberliğimizi, kardeşlik ve dostluğumuzu en sıcak şekilde hissedeceğimiz mübarek Kurban Bayramınızı tebrik eder, mutluluklar dilerim.



Güzellik, birlik, beraberlik dolu, her zaman bir öncekinden daha güzel ve mutlu bir Kurban Bayramı diliyoruz.



Allahın rahmeti üzerine olsun. Sana gelen her iyilik Allahtandır, bütün kötülükler nefsindendir. Mekanın cennet yuvan huzurlu kalbin Allah ile dolu bayramın mübarek olsun.



Hep bir arada, sevgi dolu ve huzurlu nice bayramlar geçirmek dileğiyle, Ramazan Bayramınız kutlu olsun! Mübarek Ramazan Bayramı tüm ulusumuza kutlu olsun. Allah tüm inananlara nice huzurlu, bereketli bayramlar nasip etsin.


yağmuru kıskandım,sana dokundu diye.rüzgara kızdım,kokunu aldı diye.yollara küstüm,seni benden aldı diye.tek geceleri sevdim,seni rüyalarıma yolladı diye.hayırlı bayramlar

Bugün sevinç günü, kederleri bir yana bırakıp mutlu olalım. Ramazan Bayramını doya doya yaşayalım. Hayırlı bayramlar! Her şeye kadir olan Yüce Allah, bizleri, doğru yoldan ve sevdiklerimizden ayırmasın! Hayırlı ve bereketli Ramazan Bayramları dileğiyle.


Varlığı ebedi olan, merhamet sahibi, adaletli Yüce Allah kendisine dua edenleri geri çevirmez. Dualarınızın Rabbin yüce katına iletilmesine vesile olan Kurban Bayramınız mübarek olsun.



Bayramlar berekettir, umuttur, özlemdir. Yarınlar niyettir. Kestiğiniz kurban ve dualarınız kabul olsun, sevdikleriniz hep sizinle olsun.. Bayramınız mübarek olsun...



Bugün Kurban Bayramı, kurbanlar kesilecek sevap niyetiyle etler dağıtılacak herkese. Yürekler bir olacak gönüllere kilitlenecek. Gökler rahmet bereketiyle yağmurlar boşaltacak yeryüzüne. Bugün hepimizin yüreği şenlenip bayram sevinciyle coşacak. Hepimizin Kurban Bayramı kutlu olsun.



Her ilkbaharda gelinciklerin en güzel başlangıçları müjdelemesi gibi, bu bayramın da sana ve ailene mutluluk ve neşe getirmesi dileğimle. Kardeşliğin doğduğu, sevgilerin birleştiği, belki durgun, belki yorgun, yine de mutlu, yine de umutlu, yine de sevgi dolu nice bayramlara


En delice esen seher yeli, en güneşli günler, en parlak gecedir bayramlar. Kurban Bayramınız kutlu, her şey gönlünüzce olsun.

Bayramlar o kadar büyülüdür ki, gelişi bütün bir yıl beklenir ve gidişindeki keder de ancak böyle bir ikinci geliş ümidiyle hafifler; tasa iken sevinç olur, hüzün iken beklenen bir neşeye dönüşür. Kurban Bayramınızın da böyle bir neşeyle gelmesi ve tüm ailenizi sevince boğup evinize bereket getirmesi dileğimizle? İyi bayramlar!

Kurban Bayramının ulusumuzun diriliğine, mazlumların kurtuluşuna, insanlığın huzur, barış ve hidayetine vesile olmasını dileriz.

Bu değerli Kurban Bayramında, kainatın yaratıcısı ve alemlerin Rabbi bağışlayıcı ve acıyıcı yüce Allah tüm dualarınızı kabul etsin.

Bugün ellerinizi her zamankinden daha çok açın. Avucunuza melekler gül koysun, yüreğiniz coşsun. Kurban Bayramınız hayırlara vesile olsun?

Bin damla serilsin yüreğine, bin mutluluk dolsun gönlüne, bütün hayallerin gerçek olsun, duaların kabul olsun bu bayramda... Kurban Bayramın mübarek olsun!

Her şeye kadir olan Yüce Allah, bizleri, doğru yoldan ve sevdiklerimizden ayırmasın! Hayırlı ve bereketli Kurban Bayramları dileğiyle?

Mübarek Kurban Bayramınızı tebrik eder hayırlara vesile olmasını dileriz. Bu hayırlı günde dualarınız kabul olsun. Dualarınızı eksik etmeyin...

Kurban Bayramını sevdiklerinizle beraber sağlık ve huzur içinde geçirmenizi dileriz. Bayram tüm insanlığa hayırlı olsun!

Küskünlerin barıştığı, sevenlerin bir araya geldiği, rahmet ve şefkat dolu günlerin en değerlilerinden olan Kurban Bayramınız kutlu olsun?

Bir bayram gülüşü savur göklere, eski zamanlara gülücükler getirsin, öyle içten öyle samimi, gözyaşlarını bile tebessüme çevirsin. İyi bayramlar!

7 Eylül 2008 Pazar

İSHAL (Amel): Patlıcan sapları temizlenerek sıcak suyla kaynatılır. ve suyu hastaya içirilir. Demli çay içirilir. Kuru çay yedirilir.
SOĞUK ALGINLIĞI: Isıtılmış toprağa yatırılır. Papatya veya ıhlamur kaynatılarak içirilir.
ÇIBAN: Baş soğan ateşte haşlanır yarayı kapatacak şekilde yara üzerine sarılır.
KURDEŞENİ (Dizanteri): İtburnu diye bilinen ot şekerle kaynatılarak hastaya içirilir.
KULAK AĞRISI: Tavşan yağı temiz bir parça ile ağrıyan kulağa sürülür.
EZİLME VE İNCİLME: Ezilen veya incilen bölgeye yeni kesilmiş bir hayvanın karın bölgesinde ki et çiğ ve tuzsuz olarak sarılır. İkinci bir yöntem KÜL HAŞULU uygulanır. Bir uzunca bez ocaktaki sıcak kül, tuz ve su ile karıştırılır. Bu üç karışımdan oluşan çamur bezle karıştırılır. Sıcak halde incilen bölgeye sarılır. Ezilen yer küçük bir alan ise ekmek ağızda çiğnenerek hamur haline getirilir. İnce bir beze koyularak ezilen bölgeye sarılır.
Ezilen veya darbe alan bölgeler büyükse yeni kesilen bir koyun veya kuzu derisi hastanın yaralı bölgesine sarılır.12 saat etli iç yüzü sarılı olarak,12 saatte dış yünlü yüzü arılı olarak yatırılır.24 saat sonra deri alınır. Hastanın ağrıları ve göveren yerlerinin iyileştiği görülür.

GÜNEŞ YANMALARI: sarımsaklı yoğurt yanan bölge üzerine sürülür.
BÖBREK TAŞI DÜŞÜRME. İki-üç gün beklemiş ayran bir torbadan süzülür. Elde edilen ayran suyu böbrek ağrısı olan hastaya içirilir.
ARI SOKMASI: arının soktuğu bölgeye bir demir parçası sürtülür veya sarımsaklı yoğurt sürülür.
MAYASIL (Mayasur):Kirpi eti yedirilir.
MİĞDE BULANTISI: Nane ve limon kaynatılarak içirilir.
BAŞ AĞRISI: Patates dilim, dilim kesilir. Alına dizilerek üzeri bir tülbentle sarılır.
DAMARLARDAKİ KİRLİ KANI TEMİZLEMEK: Damarlarda bulunan fazla kirli kanları almak için damarın şişen yerine (Varislere)sülük tutulur.) Sülük solucan biçiminde bir hayvan olup kan emicilik görevi yapar.
KAN ÇIBANI: Yaranın üzerine lokum sarılır.
KARIN AĞRISI: Bölgemizde yetişen yavşağan otu denen bitki kaynatılarak hastaya içirilir.
VÜCUTTA BİRİKEN İRİNİ ÇIKARMAK: (İLTAHAP) Yaranın üzerine siğil yaprağı koparılarak taze olarak sarılır.
AĞRI ALMAK VE DAMAR UZATMAK: İlçemizin ÖTEGEÇE denen mevkiinde yetişen karaağaç denen bodur bitkinin kökünün kabukları soyulur. Bir tenekede kaynatılır. Oluşan macun içerinin de uzun çaput parçaları sıcak halde bir gece bekletilir. Ertesi gün rahatsız olan bölgeye önce kaynamış bez daha sonrada temiz bir bez sarılır. İki gün ara ile işlem rahatsızlık geçene kadar tekrar edilir.Ağrı almak için başka bir yöntem ise arpa unundan yapılmış hamur bir bez aracılığıyla ağrıyan yere sıcak,sıcak sarılır.
SAC DÖKÜLMESİNİ ÖNLEMEK: Kına, yumurta, limon ve az bir yoğurt karıştırılarak macun haline getirilir. Sac diplerine yedire, yedire ovulur.
SOVUK ALGINLIĞI: (Zafiyet, dermansızlık ve mütemadiyen nöbet, nöbet ağrılar baş gösterir.) Kara Söğüt yaprağı bir havan içerisinde ezilir. Sarımsak,
nane, kaymaksız (torba) yoğurdu, sirke ve limon karıştırılır. İçilecek duruma gelene kadar azcık su ilave edilir. Hastaya içirilir.
ROMATIZMA: Acı kırmızıbiber, baş kili (Eskiden temizlik amaçlı deterjan maddesi görevini gören ince çekilmiş toprak) karıştırılır. Bu karıştırılan madde ağrıyan bölgelere sürülür. Diğer bir yöntem ise zencefil kökü dövülür sabunla karıştırılır. Oluşan madde vücutta ağrıyan bölgelere sürülür.
TİFO: Barsak bozukluğudur. Bulaşıcıdır. Hastanın ateşi yükselir. İnsan dışkısı pirinç lapası gibidir. Bir bütün tavuk eti kemiklerinden temizlenir bir havanda ezilir. Hastanın ayaklarına, koltuk altlarına ve başına sarılır.24 saat bekletilir. Sarılmış et hastayı terletirse hastalıktan kurtulmuş olur.
SARILIK: Hastanın gözlerinin beyaz kısmı sarılaşır. Derinin kırmızı olan rengi solarak kirli sarı ren alır. Ocak evleri tarafından Büyük baş hayvan ödü içerisinde bulunan HARAZA denilen kısım hastaya ocak evi sahibesi tarafından içirilir.
KABAKULAK: Boğazla kulak memesi altlarında hafif şişlikler görülür. Ocak evi sahibi tarafından şişen bölgelere mürekkeple küçük ayetler yazılır. Diğer bir yöntem ise Kabakulak rahatsızlığını ilk defa gören kişi yağ tavasını ateşte kızdırır, duayla kabakulak olan yere yakmayacak şekilde sürer.
ÖKSÜRÜK: Ayva çekirdeği ile papatya kaynatılarak biraz şeker ilave edilerek çay gibi hastaya içirilir.
BEL AĞRISI: Kirli yün ısıtılarak ağrıyan bölgeye sıcak, sıcak sarılır.

BAzı BİTKİLER VE FAYDALARI

ALIÇ: Alıç suyu çıkarılıp şekerle karıştırılarak içilirse baş ağrılarına iyi gelir. Lapası yapılarak şişlikler üzerine konulursa şişi indirir. Zekâyı kuvvetlendirir.
AYVA: Vücutta oluşan balgamı temizlemek için kullanılır. Yenilmesi halinde kalbi kuvvetlendirir. Hamile kadınlar yerse çocuklarının güzel olacağına inanılır.
İNCİR: basur ve siyatik hastalıklarına iyi gelir.
TERE TOHUMU: Bala karıştırılarak yenirse baş ağrısına iyi geldiği söylenir.
SARIMSAK: Her derde deva olduğu söylenir. Dört ay boyunca devamlı yenirse vücutta oluşan beyaz kılları döktüğüne inanılır.
NAR: Zarıyla birlikte yenirse çiğdeyi temizler.
MANTAR: Sıkılarak elde edilen suyu göze sürüldüğünde göz ağrılarını geçirir.
KABAK: İnsanı şişmanlatır zihnini geliştirir.
KURU ÜZÜM: Balgamı giderir. Ağız kokusunu alır.
ADA ÇAYI: 12 gr adaçayı 250 gram su ile kaynatılır içilirse boğaz ağrılarını keser, fazla terlemeyi önler.
ARPA: Egzama, uyuz ve kaşıntılara iyi gelir. Arpa sirke ile kanatılır. Oluşan mayii kaşıntı yerlere sürülür. Arpa kaynatılarak suyu çokça içilirse idrar
yanmalarını önler.
BÖĞÜRTLEN: Çok yenmesi halinde görmeyi kuvvetlendirir. Kökleri kaynatılır suyu bolca içilirse böbrekteki ve mesanedeki taşları döker.
BUĞDAY: buğday unu badem yağı ve şekerle pişirilir, sabahları aç karna yenirse göğüsteki ağrıları geçirir.
BULGUR: Bulgur pilavı bol üzüm hoşafıyla birlikte yenirse çok kan yapar.
BURÇAK: Burçak öğütülür. Şekerle karıştırılarak unundan helva yapılır. Yapılan helva ceviz büyüklüğünde devamlı yenirse zayıf olanlar şişmanlar. Lapa halinde sert UR üzerine konursa uru yumuşatır. Yaranın üzerine konursa yarayı iyileştirir. Kırılmış kemiklerin üzerine bağlanırsa kemikleri kaynaştırır. Burçak unu sirke ile karıştırılıp içilirse idrar sökücülüğü yapar.
CEVİZ: Yeşil kabuklarının suyu çıkarılıp burna çekilirse kanamayı önler. Kuru kabukları yakılarak bal ile macun yapılıp dişlere sürülürse dişleri parlatır. Ceviz, incir ve sedef çiçeği birlikte yenirse bütün zehirlenmelere iyi gelir. Göğüs ve nefes borusu ağrılarında, öksürüklerde ve hazım bozukluklarına devamlı yenmesi halinde iyi gelir. Ceviz içinin suda bekletilip aç karna suyunun içilmesi ve çeneklerinin yenmesi halinde kan kollestrolunu düşürdüğü görülür.
ÇAVDAR: Çavdar dövülerek hamur haline getirilir. Böcek ısıran bölgeye sarılırsa böcek sokmalarına iyi gelir. Aynı hamur boğaz şişlikleri nede iyi gelir. Sara hastalığı olan insanlara kaynatılarak suyu içirilirse şifa bulunur.
ÇAM AĞACI: Kabuğu sirke ile kaynatılır gargara yapılırsa diş ağrılarını keser. Bağlamı söker. Yaprakları ezilerek yara üzerine konursa yarayı iyileştirir.Yaprakları ve kabuğu kaynatılarak içilirse KARAÇİĞER hastalıklarına iyi gelir.İki Yaşındaki çam ağaçlarının kabuğu soyularak çıkan sıvı maddeye YALAMUK denir.Yalamuk yiyen insanların çok sağlıklı olduğuna inanılır. Yalamuk aynı zamanda yiyen insanı güçlü kuvvetli yapar.
ÇİTLENBİK: (Sakızlık) Tohumlarının yutulması halinde salyayı kurutur. Gövdenin herhangi bir yerinden koparılarak güneşte bekletilmesi durumunda, kopan yerdeki süt damladıkları donar ve bu damlalar toplanarak sakız olarak çiğnenir.
ÇÖREK OTU: bal ile macun yapılıp yutulursa, bağlamı söker, öksürmeyi, nefes darlığına romatizma ağrılarına iyi gelir.
DEREOTU: Dereotu kurutulup bal ile karıştırılarak şerbet yapılıp içilirse kusmayı kolaylaştırır. Lapası yapılıp sıcak, sıcak üzerine oturulursa rahimdeki hastalıkları temizler.
DUT: Yapraklarının sapları incir ile kaynatılarak içilirse sersemlik, delilik ve müzmin sırt ağrılarına karşı mutlaka etkili olur.
BEGÜMECİ: Tohumları kaynatılır, suyuna şeker ilave edilerek şerbet şeklinde içilirse insan vücudundaki pis kanlı yaraları temizler. Barsakları ve göğsü yumuşatır.
ERİK: Yaprakları sedef çiçeği ile kaynatılarak elde edilen mayii ile bol, bol gargara yapılırsa diş etlerinin kanaması önlenir.
FINDIK: Anason ile birlikte yenirse kalp çarpıntılarını keser. Şeker veya bal ile macun yapılarak yenirse barsalları kuvvetlendirir. Boğazdan gelen kanamaları önler.
FISTIK: Zekâyı artırır ve kuvvetlendirir.
GELİNCİK ÇİÇEĞİ: bir bardak süt ile gelincik çiçeği 6 gr yutulursa karın ağrılarını anında keser.
GÜL: Gül suyu ağrıyan gözlere sürülürse ağrıları alır. Gülden şerbet veya şurup yapılarak içilirse kalbi rahatlatır. Bayılmalarda gülsuyu daha etkili olur.
HAVUÇ: Sarımsakla beraber yenirse bacak ağrılarına iyi gelir. Havuç turşusu mide ve karaciğeri kuvvetlendirir. Dalak şişkinliklerini indirir.
HİNDİSTAN CEVİZİ: Felç ve titreme gibi hastalıklara iyi gelir. İshali söker, idrar zorlamalarına karşı yararlıdır.
HURMA: Sırt ağrılarını keser. Felci, yüz, göz eğilmelerini soğuktan dolayı oluşan hastalıklara iyi gelir. Kanı çoğaltır.
IHLAMUR: kaynatılarak çay gibi içilirse mide zafiyetini, soğuk algınlığını ve damar tıkanıklıklarını iyileştirir.
ISIRGAN OTU: Isırgan otu yapraklarıyla yemek yapılarak yenirse göğsü, akciğeri, midede hastalıkları temizler. Yapraklarını suyu çıkarılarak deriye sürülürse deri hastalıklarına iyi gelir.
ISPANAK: Lapası yapılarak vücuttaki şişliklerin üzerine sarılırsa, sarılan yerdeki şişlikleri indirir.
LİMON: Limon yenir veya suyu içilirse bulantı ve kusmaları engeller. Ateşi önler. Limon kurutulup dövülerek toz haline getirilip, bir o kadarda şeker ilave ederek yapılan karışım birer kaşık alınırsa baş dönm: meyvesi kusmayı önler. İdrarını tutamayanlar meyvesini yemeleri halinde sorunlarına çare bulurlar.
KAHVE: acı kahve uykuyu kaçırır. Basur yapar. Şekerli kahve bu zararları önler.
KARANFİL: Kaynatılarak çay gibi içilirse sesi açar. Hıçkırık tutmayı ve bulantıyı önler.
KARPUZ: Kabukları alına sarılırsa göze inen göz nezlesini önler.
KAVUN: Çekirdekleri yenirse vücut içerisinde oluşan iç yaraları iyileştirir.
KARABİBER: karabiber, soğan ve bal karıştırılarak macun haline getirilir. saç dökülen yere sürülürse saç dökülmeyi önler. Karabiber zeytinyağı ile kaynatılır uyuşan azalara sürülürse uyuşmayı engeller. Damar tıkanıklıklarında karabiber koyun sütüyle kaynatılarak içilirse damarları açar.
KAVAK AĞACI: Kabukları kaynatılarak sıcak, sıcak içilirse yaraları çabuk iyileştirir. Aynı karışım soğuk olarak içilirse kan tükürmeyi önler. Ağacın külüyle iç yağı karıştırılarak merhem yapılarak vücutta çıkan siğillerin üzerine sürülürse siğiller yok olur.
KEKİK: Kaynatılarak çay gibi içilirse vücutta bulunan Ağrıları (Yel ağrısı) dağıtır. Mide bulantısını önler, hazmı kolaylaştırır.
KUŞBURNU: Reçeli yapılarak her gün onar gram yutulursa yaşlanmayı geciktirir. KUZUKULAĞI: Yaprakları ateşte öldürülüp lapa yapılarak boyun bölgelerinde çıkan şişliklerin üzerine sarılırsa şişlikleri iyi eder.
LAHANA: Kaynatılarak suyu içilirse4 ses kısıklılarına iyi gelir. Yapraklarının pişirilerek yaraya sarılması halinde yaraları iyi eder. Lahana suyu buruna çekilirse kafadaki ağrı ve hastalıklara iyi gelir. Lahana suyu üzüm hoşafıyla karıştırılarak içilirse Sarılık hastalığına ve dalak şişkinliğine iyi gelir. Lahana tohumları acı bakla suyu ile kaynatılıp içilirse bardaklardaki kurtları döker. Elerine iyi gelir.
MARUL: Yenmesi halinde uyku getirir. Marul suyu arpa unu ile lapa yapılıp ağrıyan gözün üstüne ince bir tülbentle sarılırsa ağrıyı alır.
MERCİMEK: Kaynatılarak suyu süzülür, süzlen su içilirse öksürüğü keser göğüs ağrılarını alır. Her gün 30 ar adet kabuklu mercimek yutulursa mide düşmesini önler.
Mercimek çuvalı dibinde kalan tozlar kaynatılarak altını ıslatan çocuklara geceleri içirtilirse çocuk altını ıslatmayı keser.
MISIR: Tulu su ile ıslatılarak lapa haline getirilir. Bir bez içerisine sarılarak sıcak, sıcak makat bölgesine koyulup bir saat üzerinde oturulursa büyük aptes yapamayanlara iyi gelir.
NANE: nane suyuna az miktarda sirke ilave edilerek içilirse iç kanamaları engeller. Konuşamayan çocukların dil peltekliğine karşı yaprakları ezilerek dile masaj yapılırsa iyi gelir. Kekemeliği önler.
NAR: Nar bal ile karıştırılarak macun yapılıp yutulursa mide iltihaplarına temizler, iyi gelir Nar kabukları arpa ve buğday ambarlarına koyulursa tahıllar böceklenmez.
NİŞASTA: Buğdayın özünden elde edilir. Nişasta şeker ve badem yağı ile karıştırılarak sıcak, sıcak içilirse bütün göğüs ağrılarını geçirir.
NOHUT: Nohut pişirilerek yemeklerden önce yumuşak haliyle leblebi gibi yenirse sarılık ve siroz hastalıklarına karşı iyi gelir.
PAPATYA. Çiçekleri kaynatılarak suyu içilirse barsak şişliklerine ve iltihaplarına iyi gelir. Baş ağrılarına iyi gelir. Sarılığa ve idrar yapamayanlara iyi gelir. Böbreklerdeki taş ve kumları döker. Damar sertliklerine iyi gelir.
PAPATYA: Patates suyu ile saçlar yıkanırsa saçları kuvvetlendirir.Yakılarak elde edilen külü yara üzerine konulursa yaralar iyi olur.Patates külü yenirse böbrek zafiyetlerine iyi gelir.
PIRASA: Dalları çiğ olarak yenirse yemek borusu iltihaplarına iyi gelir. Pırasa tohumu iç yağı ile karıştırılarak fitil yapılıp makata konması halinde basura iyi gelir.
PORTAKAL: Kabukları küçük, küçük kıyılır susam yağı içerisine koyularak üç hafta güneş altında bekletilir. Oluşan karışım vücuttaki ağrıyan yerlere sürülmesi halinde ağrılardan kurtulunur.
SARMISAK: Her gün tansiyon düşürmek için bir baş yenir.
SEMİZOTU: Kaynatılarak suyu soğuk olarak içilirse barsak parazitlerini temizler. Lapa yapılarak bir tülbentle başa sarılırsa baş ağrılarını alır.
SÖGÜT: odun parçaları bir tenekede kaynatılır suyu süzülür. Süzülen suya biraz şeker ilave edilir bir çay bardağı olarak içilirse karaciğer damarlarını açar.Çarpıntıları önler.,mide zafiyetine iyi gelir.Ateşi ve harareti düşürür.
SOGAN: Soğan suyu tavuk yağı ile karıştırılarak yaralara sürülürse şifa görülür. Sağan suyu bal ile karıştırılıp şurup yapılır. Kaşık ile içilirse boğaz şişliklerine iyi gelir. Soğan kuyruk yağı ile pişirilip ikişer üçer kaşık yutulursa nefes darlığına ve müzmin öksürüğe karşı iyi gelir. Beklemiş soğan soda tuzu ile karıştırılıp saç dökülen yerlere sürülürse saç dökülmeyi önler.
SU YOSUNU: Lapa yapılarak durdurulamayan kanamaların üzerine konursa kanama durur. Şişliklere karşı un ile ezilerek macun haline getirilir şişliğin üzerine konulur.
SÜTLİYEN: Sütliyenin koparılması sonucu çıkan süt damlaları incir, bal, nar suyu ve sedef çiçeği kaynatılarak elde edilen şerbet on beşer gram içilirse Akciğer ve göğüs ağrılarına iyi gelir.
TERE: Lapa yapılarak ur üzerine koyulursa uru patlatır. Çocuklu anneler yerse sütü fazlalaşır. Fazla yenilmesi halinde bağlamı söker. Dalakta ki tıkalı damarları açar böbrek kumlarını döker.
TURP: Turp tohumu sirke ile kaynatılarak merhem haline getirilir, yaralar üzerine bilhassa kangren üzerine konulursa şifa bulunur. Turp bal ve su karıştırılıp yemeğin üzerine yenilirse göğsü ve mideyi temizler. Hazmı kolaylaştırır. Öksürüğü keser. Turp suyu dama sertliğine iyi gelir. Turp yaprakları kaynatılarak suyu içilirse karaciğer damarlarını açar. Sarılık hastalığına iyi gelir.

ATKARACALAR DA